Afwijkingen

Huidafwijkingen

Allergieën

Dit is een overdreven reactie van de huid. Het lichaam reageert hier op een bepaalde stof wat een overgevoeligheidsreactie geeft. Ons afweersysteem reageert abnormaal het maakt antistoffen tegen stoffen die onschadelijk zijn voor ons lichaam.

Eczeem

Dit is een ontstekingsreactie van de huid.Het gaat gepaard met verschillende verschijnselendie afhangen van het soort eczeem. Dit kan gaan van ; jeuk, roodheid, bultjes, schilfers of natte blassjes.

Huidschimmel (dermatomycose)

Schimmelinfecties komen heel vaak voor, deze zijn te herkennen aan een onscherp rode verkleuring van de huid. Er kunnen ook blaasjes ontstaan, jeuk en vochtige kloven. Komt heel vaak voor tussen de tenen. (zwemmerseczeem)

Hyperhydrosis

Dit is een overmatige zweetafscheiding. De oorzaken kunnen zijn : verhoogde lichaamstemperatuur, warmte,slecht zittende schoenen en voetafwijkingen.Daardoor wordt de huid week, gaat deze sneller stuk en gevoeliger voor infecties.

Anhydrosis / hypohidrosis

Hier is zweten onmogelijk door het slecht functioneren van de zweetklieren. De huid is zeer droog, waardoor zeer harde eeltvorming aan de voetzolen. Ook ontstaan er vaak kloofjes die pijnlijk kunnen zijn.

Bromhydrosis

Hier hebben de voeten een zeer onaangename geur.

Wintervoeten (perniosis)

Deze ontstaan door het stilstaan van de bloedsomloop aan de voeten. Gekenmerkt door rood- paarse verkleuringen aan de tenen en gezwollen tenen. Bij kou is deze aandoening zeer pijnlijk. Bij warmte geeft dit veel jeuk.

Psoriasis

Dit is een chronische aandoening, hier is een afwijking in de verhoorning van de huid. Ontstaat vooral in de strekzijden. Probeer de huid goed vettig te houden met olie en crèmes.

Blaren

Een blaar is een holte gevuld met vocht, dit door constante wrijving en druk. Een blaar door prik je het best met een goed ontsmette naald en een draadje gedrenkt in eosine. Het draadje laat je er een tijdje in de blaar zodat die sneller kan uitdrogen.

Eelt (callus)

Dit is een verhoorning van de bovenste huidlaag door constante druk. Eelt is een natuurlijke bescherming. Als de eelt niet te dik wordt, zal men er ook geen extra klachten van hebben. Bij overdreven eeltvorming kunnen er ook kloven ontstaan en barst de huid open . Op tijd de eelt laten verwijderen en dagelijks een goede voetcrème gebruiken.

Likdoorns (clavus)

Dit is een sterke eeltvorming die als een kegeltje naar binnen groeit. Hierdoor kan er druk ontstaan op de zenuw en het bot. (pijnlijk)

Wratten (verrucae)

Dit wordt veroorzaakt door een virus. In een wrat zijn bloedvaatjes aanwezig, het vocht en bloed uit de wrat is besmettelijk. Deze worden dan ook het best door een arts behandeld.

Nagelafwijkingen (onychosis)

Tunnelnagel (unguis tegularis)

Dit kan namelijk ontstaan door te smalle of te kleine schoenen te dragen. Hierdoor gaat de nagel in een dwarse richting groeien. Bij een goede en juiste verzorging geeft dit geen problemen.

Hoornnagel (onychauxis)

Deze nagel heeft een verdikte nagelplaat, er kan ook een verkleuring zijn van geel tot bruin. De lengtegroei wordt geremd en de verschillende lagen groeien over elkaar.

Eeltvorming onder de nagel (hyperkeratosis subungualis)

Ontstaat aan het nageluiteinde of in de nagelwal door de constante druk. Deze druk kan ontstaan door het dragen van te kleine schoenen of een afwijking in de stand van de tenen. Deze aandoening is zeer pijnlijk.

Schimmelnagel (onychomicosis)

Dit is een infectie die perfect behandeld kan worden. Vaak ontstaat dit aan de vrije boord en groeit dit zo verder in de nagelplaat. Er kunnen ook verkleuringen ontstaan van geel/wit tot groen/bruin. In erge gevallen zal de arts medicijnen voorschrijven, in minder erge gevallen kan dit worden behandeld met schimmelwerende producten. De behandeling vraagt altijd veel geduld omdat de genezing gemakkelijk tussen de 6 en 12 maanden kan duren. Deze infectie is ook besmettelijk.

Klauwnagel (onychogryphosis)

Deze nagel heeft een verdikte en onregelmatige nagelplaat. Deze ontstaat door slechte verzorging en verwaarlozing. Deze infectie kan ook erfelijk zijn.

Blauwe nagel (subunguaal haematoom)

Deze nagel ontstaat door een slag of door het stoten. Het nagelbed gaat bloeden. Als bij een ernstige bloeding het bloed niet weg kan ontstaat er een enorme spanning waardoor de nagelplaat loskomt.

Losgelaten nagel (onycholisis)

Hier komt de nagelplaat los van het nagelbed, dit kan door een trauma, schimmelinfectie of het gebruik van geneesmiddelen.

Holle nagel /lepelnagel (koïlonychia)

Deze nagel heeft een zeer dunnen nagelplaat en kan gemakkelijk inscheuren, hij is ook hol en glasloos. Dit wordt veroorzaakt door bloedarmoede of een overmatig gebruik van zepen en detergenten.

Gespleten nagel (onychoschisis)

Deze nagel heeft een ruw en onregelmatig oppervlak en in het midden is er vaak een lengtegroef te zien. Deze nagel gaat ook rap inscheuren dit kan ontstaan door een trauma, psoriasis, eczeem of een hoog gebruik van medicijnen.

Witte vlekken (leukonychia)

Onstaat door het ontstaan van luchtkussentjes tussen de lagen van de nagelplaat. Dit kan door een trauma,het verkeerd verzorgen van de nagelriemen, infecties of nierziekten.

Psoriasisnagel (onychopsoriasis)

Deze nagelplaat vertoont zalmkleurige vlekjes, putjes of groefjes.

Stootnagel (unguis pulsus)

Dit ontstaat wanneer de nagel vooral tegen de voorkant drukt van te kleine schoenen. Kan ook ontstaan doordat de nagel drukt tegen opstaande huid van de teentoppen dit doordat men de nagels te kort knipt. (pijnlijk)

Ingroeiende nagel (pseudo unguis incarnatus)

Dit kan ontstaan doordat nagels een te bolle vorm hebben, te kort of te rond geknipt zijn.

Ingegroeide nagel (unguis incarnatus)

Dit is het gevolg van een ingroeiende nagel wanneer deze niet vakkundig en juist behandeld wordt. Hier groeien de nagelhoeken in de huid, ontstaat er een ontsteking en dit is enorm pijnlijk.

Afwijkingen in het aderlijk systeem

Aderontsteking (flebitis)

Dit ontstaat in de aders omdat het bloed hier trager circuleert dan in de slagaders. De ader is rood warm en hard.

Bezemrijs (penselen)

Hier kunnen er kleine verwijdingen in de bloedvaten ontstaan door stuwing van het bloeden en de degeneratie van de vaatwanden. Deze bevinden zich ter hoogte van de bovenbenen en rondom de enkels.

Hoe kan medische pedicure Sophie u helpen?

Contacteer Sophie